İndüksiyonlu Ocak Nedir Nasıl Çalışır

İndüksiyonlu Ocak Nedir Nasıl Çalışır

İndüksiyonlu Ocak Nedir? Nasıl Çalışır?

İndüksiyonlu ocak manyetik alan oluşturan bir elektromıknatıs sayesinde çalışır.Endüstriyel mutfak ve ev tipi mutfaklarda kullanılan ocaklardır.Estetik ve modern görünümleri ile mutfaklara renk katar.Ankastre indüksiyon ocaklar ile mutfaklarda %100 tasarım uyumu sağlayabilirsiniz.


bkn; https://www.bumutfak.com/induksiyon-ocak-dic35a

 

 

Elektrikle ile çalışan indüksiyon ocaklar dokunmatik sistem ile aktif hale gelir.Dokunmatik panel ile ısı şiddeti kolay ve hızlı bir şekilde artıp azalır.Alternatif ölçü ve göz sayısıyla üretilir.İndüksiyon ocakalarda ısı sadece koyulan metal kabı ısıtır çevreye rahatsız edici ısı vermez.Yüksek ısıya mağruz kalmadan çok yüksek derecelerde pişirme yapabilirsiniz.Ocak kendisini ısıtmadığı için çıkabilecek kazalarında önüne geçmiş olursunuz.Yüksek ısı sayesinde kısa sürede pişirme gerçekleşir.

 

İndüksiyonlu Ocak Ne İşe Yarar ?

Yeni nesil elektrikli pişiricilerdir kendisini ısıtmadığı için kısa sürede yüksek derecelere çıkabilir.Bu özelliği sayesinde el yakma gibi tehlikeli durumlarda ortadan kalkar.

Bazı modellerde güç indüksiyonu ile elektromanyetizma ihtiyaç olan yerde ısı üretir.Yani tencere ve tavaların tabanında indüksiyonlu ocakta ısı anında oluşturulur ve kapatıldığında aynı hızla ortadan kaybolur.

 

İndüksiyonlu Ocak Nasıl Çalışır ?

İndüksiyonlu ocak çalışma prensibi Faraday yasasına dayanmaktadır.İndüksiyon akımı değişen bir elektrik akımıdır, ferromanyetik alaşımlar üzerindeki manyetik alanın etkisiyle oluşur.Manyetik alanın kendisi bir elektrik kaynağından üretilir.Hızlı çalışan bir sistemdir.
 

İndüksiyon pişirici açık bir devreye benzer ocak üzerine koyulan metal devreyi tamamlar bu prensible çalışır.
 

Ocak yüzeyinin alt kısmında bulunan elektromıknatıs malzeme pişirme için manyetik bir alan meydana getirir.Ocak üzerinde bulunan indüksiyon uyumlu metal kabın gövdesi bu manyetik alandan enerji alır ve ısınır.

 

Pişirme yüzeyinin altına bakır tel bobini yerleştirilir, bobine manyetik alan veya elektromanyetik alana dönüştürülen bir alternatif akım uygulanır.Bu alan bir indüksiyon akımı oluşturur.

Bobin tarafından girdap akımı üretilir.Ferromanyetik bir alaşımdan yapılan tava tabanının elektronlarını harekete geçirir.

Elektronlar hareket ettiğinde ısı üretilir.Yemeğin tabanı ısınmaya başlar buda su veya yağın kaynamasına neden olur.

Böylece ısı ocak düzeyinde değil, koyulan kapta oluşur.Elektronik devreler ile manyetik alanın şiddeti değiştirilir.Metal kaba geçen ısı miktarı elektronik devreler sayesinde anında ayarlanabilir.İndüksiyonlu ocaklarda normal ocaklara göre pişirme kabı tabana tam oturur.Ocak açık alevle yanmadığı için ısı kaybı olmaz.

 

Elektrikli Ocak İle İndüksiyonlu Ocak Arasındaki Fark


İndüksiyonlu ocaklarda elektrik, ocak camının altındaki sarmal tellerden oluşan bobinde dolaşır.Bu da bir manyetik alan oluşturur. Oluşan alan bu ocaklar için özel üretilmiş tencerelerde ısı üretir.İndüksiyonlu elektrikli ankastre ocakların en büyük özelliği tencereyi ısıtırken dökülen yemeği ısıtmamasıdır.Yani tencereyi ısıtan yere elinizi koysanız eliniz yanmaz.

Elektrikli ocaklarda elektrik, rezistans aracılığı ile ısıya oldukça dayanıklı cama ısı verir.Isınan camda üzerinde bulunduğu kabı ısıtır.Bu ocaklarda verimlilik indüksiyonlu ocaklara göre düşüktür.Fakat her çeşit tava tencerenizi kullanabilirsiniz.Bir uyumsuzluk olmaz.

Marka modele göre cam, seramik, kristal cam seramik ,vitroseramik gibi türler vardır.Ankastre elektrikli ocaklar doğru kullanıldığında uzun yıllar bozulmadan çizilmeden, kırılmadan muhteşem görüntüsünü korur.

İndüksiyonlu ocakların avantajı yiyeceklerin çok daha çabuk ve homojen şekilde pişmesini sağlar.Bu sebepten enerji tasarruflu pişirme olanağı sağlar.Gazlı ocaklarda meydana gelen alevler tarafından ısınan çoğunluğu kabın etrafından kaçtığı için verimlilik düşüktür.En iyi indüksiyonlu ocak modelleri ısı verimliliği %84 son derece yüksek bir orandadır.Gazlı ocaklarda %39.9 oranında , elektrikli radyan ocaklarda ise ısı üretim verimliliği oranı %71 civarındadır.

 

İndüksiyonlu Ocağın Avantajları Nelerdir ?

İndüksiyonlu ocakların en büyük avantajı zamandan tasarruf yapmanızı sağlar. Özellikle işletmelerin mutfaklarında en önemli şey zamandır.Kısa sürede yüksek ısılara çıkması büyük kolaylık sağlar.Elektrik ve gazlı ocaklara göre suyu %50 daha hızlı kaynatır.Tutarlı ve hassas bir ısı sağlar.Akıllı tencere tabanı ile yemeklerinizi istediğiniz sıcaklıkta sabit tutar.

Ayrıca gazların yanmasından dolayı oluşan hava kirletici gazlardan da uzak durulmasını sağlar.



İndüksiyonlu Ocaklar İçin Tencere Seçimi

İndüksiyonlu ocaklar,tencere ve tavanın tabanında elektro-manyetik türbülans ile pişirmek için gereken ısıyı ortaya çıkarır.Bundan dolayı ferro-manyetik tencere  ve tavalartercih edilmelidir.


Granit Tencere İndüksiyonlu Ocaklarda Kullanılır mı ?

Granit tencereler özel yapısı tabanı ile indüksiyonlu ocaklarda kullanılabilir.

 

Cam Ocakta Döküm Tava Kullanılır mı?

Döküm ve demir tava tencereler, bütün ısı kaynaklarında kullanılabilmektedir.Gazlı elektrikli katı yada radyan saclar, cam seramik, vitroseramik, endüksiyon ve gaz, yağ kömür ya da odun ile çalışan ocaklar.Mikrodalga fırınlar hariç.

 

İndüksiyonlu Ocak Modelleri

İndüksiyonlu ocak modelleri , 

 

 

Wok indüksiyonlu ocaklar

 

Etiketler: İndüksiyonlu ocak
Aralık 22, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR